Oplossingen

Automatisch depalletiseren met robot

Deze oplossing in een notendop:

  • Automatisch depalletiseren van zakgoed
  • Chemie, voeding, agro-industrie, …
  • Tailor-made volgens nood van de klant

Meer dan 175 jaar ervaring

  • Wij zijn super flexibel
  • Op maat gemaakt
  • Naar jullie timing

Stort – en bulkgoed wordt nog altijd veel in zakken verpakt. Indien er batches moeten gedraaid worden met grote reeksen zakken kan dit geautomatiseerd worden met een robot. De robot kan het lastige en saaie werk van de operator overnemen en de zakken automatisch ontstapelen en de inhoud van de zakken kan uit de robotcel automatisch afgevoerd worden.

Value Added Logistics bij logistieke spelers

Automatisch ompakken en herverpakken van zakgoed naar een bulk eenheid zoals bigbag, octabin of silo wordt gedaan door zowel logistieke spelers als bedrijven die de bulk verwerken. Bij logistieke bedrijven spreekt men hier over Value Added Logistics (VAL). Hierbij wordt door het logistieke bedrijf een waarde toegevoegd zoals het verpakken, ompakken of herverpakken van de bulkgoederen. Hoe sneller en ergonomischer dit kan gebeuren, hoe sterker de logistieke speler staat. Een robot kan makkelijk tot 30t/h verzetten en dit meerdere shifts per dag, zonder bijkomende kosten aan infrastructuur. Het is dus voor deze bedrijven zeer interessant om dit te overwegen.

Automatisch mengelingen maken met een depalletiseerrobot

Niet enkel in de logistiek kan het automatisch depalletiseren een meerwaarde betekenen. In bijvoorbeeld de voedings- en chemiesector is het dikwijls nodig om batches op te starten aan de hand van verschillende recepten van zakken. Indien er meerdere picking posities zijn kan een robot op een track automatisch de nodige zakken afnemen. Een bijkomend voordeel is dat de robot door de PLC sturing gecontroleerd wordt en strikt het recept zal opvolgen. Menselijke fouten worden zo uitgesloten. Met behulp van een automatische doseerschroef of weighfeeder tussen het zakkensnijstation en de uitstort kan er ook een bepaalde hoeveelheid van een zak afgenomen worden, waardoor de flexibiliteit nog meer stijgt.

Robotcel technologie

De robot neemt de zakken op met behulp van een zuignap gestuurd door vacuümtechniek. Bij geweven of poreuze zakken wordt met een speciale robotgrijper gewerkt. Het is tevens mogelijk dat de robot zak voor zak opneemt of een volledige laag. Bij een volledige laag kan de robot deze dan naar het snijstation voeren en ze daar individueel openen. Het snijstation vormt het hart van de robotcel en hier worden de zakken automatisch geopend. Afhankelijk van het product en de stroomeigenschappen moet het snijstation geconfigureerd worden. Ook zijn er mogelijkheden voor afzuiging en tussentijdse reiniging.
De invoer van de paletten met zakken kan via een invoerpositie met heftruck ingebracht worden of dit kan ook via rollenbanen geautomatiseerd worden waardoor de snelheid hoger wordt.

Depalletiseren met visiesysteem

Indien er veel verschillende soorten zakken zijn of de zakken niet altijd goed gestapeld op de paletten liggen kan er met een visiesysteem gewerkt worden. Hierin herkent de camera van het visiesysteem de zakken op de paletten en worden de coördinaten hiervan doorgegeven aan de robot. De robot kan zo iedere laag zeer nauwkeurig depalletiseren.

Ergonomie en veiligheid

Doordat de robot de zware handelingen overneemt, wordt de operator verlost van deze uiterst belastende en repetitieve arbeid. Hierdoor komt er tijd vrij voor de operator om andere taken te doen die een grotere meerwaarde hebben voor het bedrijf.

De robotcel wordt door onze zorgen ontworpen en geproduceerd, zowel elektrisch als mechanisch. De complete cel moet voldoen aan de Europese machinerichtlijn en valt onder onze zorgen. Zo zal het geheel omheind moeten zijn en moeten lichtschermen en beveiligde deuren de in- en uitgangen van de cel bewaken. Bij dergelijke installaties wordt ook dikwijls een veiligheids-PLC ingezet (safety PLC) waarbij de veiligheidscircuits en logica op maat kunnen geprogrammeerd worden.

Bulk transport uit de robotcel

De inhoud van de gesneden zakken dient uit de cel getransporteerd te worden. Hiervoor kan een aëromechanisch transport ingezet worden. Een aëromechanisch transportsysteem kan met een kleine footprint een stevig debiet opvoeren. Ook is het systeem ideaal om op een kleine oppervlakte een steile hoogte te overwinnen. Schroeftransport of de zakken via een transportband uit de cel voeren is ook mogelijk. De inhoud kan dan herverpakt worden in een bigbag, octabin of silo. Indien er met een doseereenheid tussenin gewerkt wordt kan zelfs een legal-for-trade vulmachine voor bigbags of octabins ingezet worden waarbij iedere bigbag of octabin netjes op het ingestelde vulgewicht wordt afgevuld.

Mogelijkheid om vrijblijvend te testen in het Robbe testcentrum

Heeft u vragen of wilt u een test met uw product of verpakking uitvoeren?

Aarzel niet om contact op te nemen! We beschikken over meerdere testmachines in onze werkplaatsen waar we met uw product realistische tests kunnen uitvoeren !

 

Waarmee kunnen wij u helpen?

Beschrijf uw project en noden via ons formulier en wij laten vrijblijvend binnen twee werkdagen weten hoe wij u verder kunnen helpen!

Bekijk nog meer oplossingen

Waarmee kunnen wij u helpen?

Beschrijf uw project en noden via ons formulier en wij laten vrijblijvend binnen twee werkdagen weten hoe wij u verder kunnen helpen!