Realisaties

Waarom Bruins Veem opnieuw in Robbe Industries vertrouwt voor hun nieuwe bigbag vullijn

Deze oplossing in een notendop:

  • Vullijn met doorgedreven automatisatie
  • Focus op ergonomie en efficiëntie
  • Ompakken van silo naar bigbags
  • Atex zonering

Waarom de klant voor Robbe Industries koos…

  • Flexibele ingesteldheid en op maat van de klant
  • Jarenlange ervaring in het vullen van bigbags
  • Ontwerp en productie in eigen beheer
  • Goede projectopvolging en service

Gegevens klant

Bedrijf
Bruins Veem

Bruins Veem BV is reeds meer dan 50 jaar actief in de opslag en overslag van bulkgoederen. Daarnaast doen ze ook aan herverpakken en heeft het bedrijf een eigen containerterminal. Het familiebedrijf is ondertussen gevestigd op twee locaties (Zaandam en Wormerveer).

Voor het beter afvullen van bigbags is Bruins Veems een tiental jaar geleden in contact gekomen met Robbe Industries NV. Het bedrijf was dan op zoek naar een manier om strakke bigbags te vullen. Door de hoogte van de bigbags en het vloeiend gedrag van het product was het zeer moeilijk om handmatig stabiele bigbags efficiënt te vullen. Het is namelijk zeer belangrijk dat de gevulde bigbags stabiel op de pallet staan om geen ongevallen bij het laden en manipuleren te hebben met vorkheftrucks. Als bijkomende uitdaging moest de bigbag vulmachine bij Bruins onder een bestaande silo geplaatst worden en is de afvulzone Atex gezoneerd.

Robbe Industries NV kon als producent van weeg- en afvulmachines een gepaste machine ontwikkelen en ter plekke installeren. Deze machine vult nu al bijna tien jaar bigbags op een snelle en efficiënte wijze. De gevulde bigbags met pallet kunnen direct met de vorkheftruck naar het magazijn gebracht worden vanaf de vulmachine. Er zijn ook geen problemen bij het laden en lossen op vrachtwagens van deze bigbags.

Het bedrijf Bruins heeft ondertussen verder gegroeid en er was vraag naar een nieuwe afvullijn om nog meer bigbags te kunnen produceren. Door de goede samenwerking werd Robbe Industries opnieuw hiervoor aangesproken. Er werd gekozen voor nog meer automatisering bij deze nieuwe afvullijn. Zo wilde men het plaatsen van de lege palletten op de machine automatisch doen in de plaats van manueel. Op iedere pallet wordt ook een karton vel geplaatst. Deze handeling had men ook graag automatisch uitgevoerd gezien. Daarnaast wilde men ook meer gevulde bigbags kunnen bufferen op de afvoerrollenbanen.

Robbe Industries NV heeft zich de laatste jaren meer en meer gespecialiseerd in automatisatie en kon zo deze volledige afvullijn zelf ontwerpen en bouwen. Iedere machine in deze lijn werd door Robbe Industries zorgvuldig gebouwd om goed te kunnen weerstaan aan de veeleisende omgeving.

De afvullijn werd in een rechte lijn gebouwd, optimaal opgebouwd volgens de beschikbare plaats. Aan de rechterkant gebeurt de inzet van lege palletten met een vorkheftruck. De operators dienen dus niet meer te sleuren met lege palletten en er wordt ook zeer veel tijd hiermee gewonnen. De automatische palletdispenser is geschikt om met meerdere types palletten te werken en kan manueel ingesteld worden volgens de gebruikte palletten. Als de machine in werking is, wordt ze secuur bewaakt door een veiligheidslichtscherm.

Nadat de pallet automatisch ontstapeld wordt, schuift deze één positie door in de lijn. Hier wordt automatisch een kartonnen vel op de lege pallet gelegd. Dit kartonnen vel heeft als functie om de bigbag te beschermen tegen het hout van de pallet. De machine neemt met vacuümtechniek en zuignappen het vel op en plaatst deze op de lege pallet.

De lege pallet met kartonnen vel schuift dan door naar de bigbag vulmachine. De operator heeft een stapel lege bigbags dichtbij en bevestigt de lege bigbag aan de machine. Omdat stofloos vullen zeer belangrijk is, wordt de vulslurf afgedicht met een opblaasbare balg. De machine vult hierna automatisch de bigbag tot het gewenst vulgewicht. Tijdens het vullen wordt de bigbag meermaals gemanipuleerd om een strakke en stabiele gevulde bigbagte bekomen. De machine is in staat om tijdens en na het vullen de bigbag op te heffen aan de lussen. Hierdoor wordt de zak strak getrokken en ontstaat een stabiele vorm. De granulometrie van het te vullen product is zeer klein, het product is met andere woorden zeer stoffig. Hiervoor zijn er diverse maatregelen genomen tijdens het ontwerp van de machine. Robbe Industries heeft door zijn jarenlange ervaring een grote knowhow in het vullen van stofferige producten in bigbags.

Na het vullen zullen de haken waaraan de bigbag hangt zich automatisch openen en de machine beweegt dan het ophangframe van de bigbag omhoog zodat de pallet met gevulde bigbag kan afgevoerd worden. Ondertussen werd er een nieuwe lege pallet met kartonnen vel gemaakt en deze kan nu direct doorschuiven naar de vulpositie zodat er direct een nieuwe verpakking kan gevuld worden.

Na de vulpositie zijn er een aantal bufferposities waarop de gevulde bigbags wachten tot ze met een vorkheftruck afgenomen worden om naar het magazijn gevoerd te worden.

De volledige vullijn werd gebouwd door Robbe Industries NV. Ook werd de elektrische sturing en programmatie intern gemaakt. Er is één centrale Siemens PLC die de volledige lijn stuurt. De operator kan met één scherm de hele vullijn overzichtelijk bedienen. Iedere rollenbaan is met een frequentiesturing voorzien. Daarenboven is er ook een logging van het aantal geproduceerde bigbags met diverse productiegegevens. Dit kan ook via de remote access module opgevraagd worden. Dezelfde remote access module kan ook gebruikt worden om service vanop afstand uit te voeren.

De vulmachine is opnieuw in een ATEX zonering geplaatst. De vulmachine werd metrologisch geijkt als OIML R61 Gravimetrische doseerautomaat door de interne keuringsdienst van Robbe Industries.

Ontdek hieronder alle details van deze vullijn in onze videoreportage!

Waarmee kunnen wij u helpen?

Beschrijf uw project en noden via ons formulier en wij laten vrijblijvend binnen twee werkdagen weten hoe wij u verder kunnen helpen!

Bekijk nog meer realisaties

Waarmee kunnen wij u helpen?

Beschrijf uw project en noden via ons formulier en wij laten vrijblijvend binnen twee werkdagen weten hoe wij u verder kunnen helpen!