Realisaties

Afvullijnen voor vullen van IBC’s en drums bij SABA

Deze oplossing in een notendop:

  • 8 afvullijnen met test afvulpost gestuurd door centrale PLC
  • Combinatie van maatwerk en beproefde technologie
  • Eén partner voor de klant voor het complete project

Waarom de klant voor Robbe Industries koos…

  • Automatisering
  • Flexibel en op maat van de klant
  • Custom engineering en meedenken met de klant

SABA, gevestigd te Dinxperlo is een gerenommeerde fabrikant van lijmen en kitten. Om aan de stijgende vraag van hun kwaliteitsproducten te kunnen voldoen werd geïnvesteerd in een nieuwe productiehal. Om het afvullen van deze lijmen en kitten in IBC’s en vaten zo geautomatiseerd en efficiënt mogelijk te doen deed het Nederlandse Saba een beroep op Robbe Industries.

Saba is sinds 1933 actief en telt wereldwijd zo’n 200 medewerkers. De lijmen en kitten die geproduceerd worden worden onder meer gebruikt in matrassen, transportsector en in bouwindustrie. Er wordt tot 13 miljoen kg per jaar geproduceerd en hiermee is het bedrijf een wereldspeler. De komende jaren wil het bedrijf de productie optrekken naar 15 a 20 miljoen kg. Om aan de productiestijging te kunnen voldoen werd gekozen om een nieuw gebouw te plaatsen met daarin een gestroomlijnd en geavanceerd productieproces. Samen met Robbe Industries werd gekeken hoe dit gerealiseerd kon worden.

Voor dit project werd gekozen om per mengketel twee rollenbaanlijnen te plaatsen. Hierdoor kunnen meerdere lege IBC’s aangebracht en gebufferd worden. Het vullen zelf gebeurt automatisch op gewicht. Na het vullen schuift de IBC of pallet met vaten door naar de behandelingspositie. Ondertussen kan het vullen van een nieuwe IBC gestart worden. Hierna is er op de lijn een buffer voorzien voor gevulde verpakkingen. Eén operator kan zo twee lijnen bedienen.

In totaal zijn er acht rollenbaanlijnen voor vijf mengketels. Er is ook nog een vulpositie met een industriële weegschaal voor testproducten. Samengeteld zijn dit negen afvulposten. Deze worden beheerd vanuit één centrale Siemens PLC. Iedere afvulunit heeft een eigen HMI touchscreen zodat dit vlot door de operator kan bediend worden.

De centrale PLC sturing die alle vullijnen controleert staat ook in verbinding met het bovenliggende ERP/MES systeem. Deze koppeling werd op maat geschreven en zorgt ervoor dat de operator op de Robbe HMI’s ook alle info van de achterliggende werkorders te zien krijgt. Omgekeerd worden alle productiegegevens gerapporteerd aan het bovenliggende systeem.

 

Het vullen van de liquide producten gebeurt met verschillende technologieën. Enerzijds werden verschillende vullijnen met een op maat gebouwd doseersysteem uitgerust, anderzijds werden ook twee beproefde Robbe Neptunus vularmen ingezet. De Neptunus vularmen zijn uitermate geschikt voor ergonomisch en efficiënt meerdere vaten op een pallet te vullen.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Beschrijf uw project en noden via ons formulier en wij laten vrijblijvend binnen twee werkdagen weten hoe wij u verder kunnen helpen!

Bekijk nog meer realisaties

Waarmee kunnen wij u helpen?

Beschrijf uw project en noden via ons formulier en wij laten vrijblijvend binnen twee werkdagen weten hoe wij u verder kunnen helpen!