Oplossingen

Afvullen IBC’s en vaten

Deze oplossing in een notendop:

 • Vullen van IBC’s, drums, vaten en bidons
 • Vullen boven- als onderspiegel
 • ATEX omgeving
 • Hygiënisch ontwerp voor voedingsmiddelen
 • Stand alone of in vullijn

Meer dan 175 jaar ervaring

 • Focus op ergonomie, efficiëntie en
  automatisering
 • Flexibel en op maat van de klant
 • Chemie sector
 • Voedingssector
 • Ervaring in zeer diverse producten:
  (koolwaterstoffen, lijmen,
  silicones, stropen, oliën, verf, … )

Voor het vullen van liquide producten in Intermediate Bulk Containers en vaten beschikken we over de gepaste vulmachines.

De Neptunus vulautomaat is de perfecte afvulmachine voor het vullen van IBC’s, drums, vaten en bidons. Deze machine is in hoogte verstelbaar en met de zwenkbare arm kan de vullans perfect over het vulgat gepositioneerd worden. 

De vulmachine kan samen met een weegschaal ingezet worden waarbij de IBC of pallet met vaten manueel geplaatst wordt, maar deze kan ook in een vullijn met conveyors en rollenbanen ingezet worden.

 

Het vullen kan zowel bovenspiegel als onderspiegel gebeuren. 

Bij een bovenspiegel vulling zal de vullans altijd boven het vloeistofniveau blijven. Hierbij kan ook gekozen worden of de vullans in de vulopening met een korte slag duikt of erboven blijft. Bij onderspiegelvulling zal de vullans zich in het product begeven. De vullans zal altijd dezelfde afstand onder de vloeistofspiegel blijven. De machine zal de vullans omhoog sturen met dezelfde snelheid als waarmee de vloeistofspiegel stijgt.

We hebben reeds ervaring in het afvullen van zeer viskeuze vloeistoffen zoals silicones, lijmen, stroop, … tot zeer goed lopende producten zoals organische koolwaterstoffen, citroenzuur, …
Ook toepassingen met verf en alkydharsen hebben we al uitgevoerd.

We hebben specifieke machines voor gebruik in een ATEX omgeving waarbij tijdens het vullen een explosieve atmosfeer kan vormen. Robbe Industries heeft reeds vele referenties in de chemische sector waarbij vulinstallaties in een ATEX omgeving werden voorzien..

De vulmachine kan als stand-alone applicatie werken. Hierbij wordt een aparte weegschaal of palletweger ingezet om de IBC of pallet met vaten te wegen. Na het vullen wordt deze dan weggenomen door de operator. Er kunnen ook meerdere vaten op dezelfde pallet afgevuld worden, bv vier vaten van 200 kg. Het nadeel van deze opstelling is dat er veel tijd verloren gaat met het afnemen en opzetten van de verpakking. Dit kan enkel gebeuren als de machine niet aan het vullen is.

Bij een afvullijn wordt er een invoerbuffer en uitvoerbuffer met rollenbanen voorzien. Deze conveyors kunnen onafhankelijk van de vulmachine beladen worden en hierdoor kan er veel tijd gewonnen worden. Terwijl de vulmachine bezig is kan een operator een nieuwe reeks lege IBC’s of palletten met vaten opzetten of een gevulde reeks afnemen. Het is ook mogelijk om op deze manier een sluis te integreren waarbij de vorkheftruck niet in het vullokaal komt. Dit is bijzonder waardevol in voedingsomgeving en chemische installaties. Via snellooppoorten kunnen de lege en gevulde IBC’s of palletten met vaten automatisch de clean room binnenkomen.

We kunnen deze vullijnen op maat van de klant aanbieden en de programmatie wordt door onze eigen dienst geschreven waarbij we zeer flexibel volgens de noden van de klant kunnen werken.

Voor wie nog een stap verder wil gaan kan onze Lympha vulrobot het vulgat automatisch opsporen. Via een geïntegreerd visiesysteem kan de machine zich automatisch begeven naar het vulgat. Bij meerdere verpakkingen op een pallet, bv vaten of bidons kan de machine zo automatisch de vullingen autonoom uitvoeren. Ook is het mogelijk om hierin nog verder te automatiseren en de doppen automatisch af te nemen voor de vulling en terug aan te brengen na de vulling.

Voor het vullen van kleinere verpakkingen zoals jerrycans, bidons, emmers op gewicht hebben we ook de geschikte vulmachines. Hierin wordt de vulling op een weegunit uitgevoerd en kan ook zowel boven- als onderspiegel gevuld worden. De machine kan voor kleine reeksen manueel door een operator bediend worden of kan via een robot of cobot geautomatiseerd worden. Ook is het mogelijk dat we een palletiseerrobot voorzien om de gevulde verpakkingen te stapelen.-

Waarmee kunnen wij u helpen?

Beschrijf uw project en noden via ons formulier en wij laten vrijblijvend binnen twee werkdagen weten hoe wij u verder kunnen helpen!

Bekijk nog meer oplossingen